Zooltjes nodig? Wij vertellen waar je op moet letten

Goede zooltjes kunnen vaak helpen tegen hielspoor en hielpijn. Hielspoor ontstaat vaak door een verkeerde stand van de voet en inlegzolen in de schoen kunnen dit probleem oplossen. Goede inlegzolen, zoals van Hallux valgus, bieden naast demping onder de hak een goed voetbed en corrigeren de voet.

Veel schoenen hebben een matig of slecht voetbed. Ze geven vaak weinig demping onder hiel en ondersteunen de voet niet goed. Vooral bij goedkope schoenen is dit vaak het geval. Door de standaardzool te vervangen door een goede inlegzool kan voor een veel beter voetbed gezorgd worden. Goede zooltjes geven vaak extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert, en daardoor de hielpijn, een van de symptomen, verzacht. Ook compenseren ze voetafwijkingen, zoals overpronatie.

Je schoen moet trouwens wel de mogelijkheid bieden om de zooltjes te wisselen. Stapel nooit 2 zooltjes boven op elkaar, dat gaat meestal niet goed.

Als je trouwens geen voetklachten hebt en gewoon goede schoenen draagt, dan heb je helemaal geen aangepaste zooltjes nodig. De standaardzool voldoet dan waarschijnlijk prima en zorgt ervoor dat je voeten niet "lui" worden, maar wat moeten werken.

Waar moet je op letten bij het kopen van zooltjes?

Het valt niet mee om goede zooltjes te kiezen. Er is erg veel aanbod, van heel goedkoop tot honderden euro per paar. Vooral bij de confectiezooltjes moet je goed op een aantal punten letten:

  • Zorg dat de hak in een mooi 'cupje' valt, dan wordt de druk mooi verdeeld over de hele hak

  • Let op dat er een dempend laagje onder de hak zit

  • Sommige zooltjes bieden een lichte verhoging onder de voorvoet (een "pelotte"). Dit is vooral geschikt als je een (licht) doorgezakte voervoet hebt

Let op: Het kan een paar dagen duren om aan nieuwe inlegzolen gewend te raken. Als je nieuwe zolen direct hele dagen draagt kun je tijdelijk krampachtige pijnklachten in je voet voelen.Draag de zolen daarom in het begin slechts 1 – 2 uur en bouw dit rustig op: elke dag 1 uur langer tot je er goed aan gewend bent. Na een week kun je ze dan meestal zonder problemen de hele dag dragen. 

Confectie zooltjes

Inlegzolen zijn er in vele soorten. Zo zijn er in de reguliere handel zooltjes te koop in standaardmaten. Prijzen variëren van enkele euro's tot enkele tientjes. Doel van deze inlegzooltjes is het bieden van een goed voetbed, demping onder de hak of beide. Soms zijn ze heel specifiek voor mensen met hielspoor gemaakt. Het voordeel is dat ze niet al te duur zijn en ze kunnen prima helpen voor preventie, verzachting en behandeling van hielpijn en hielspoor.

Zorg wel dat de zooltjes van stevig materiaal zijn en goede steun bieden. Vooral gelzooltjes zijn daardoor wat minder geschikt: ze zijn in het begin zacht en comfortabel, maar op lange termijn zijn ze minder geschikt omdat ze geen goede steun bieden. 

Als er echt structurele standafwijkingen van de voet ten grondslag liggen aan je klachten zal het vaak toch raadzaam zijn om op maat gemaakte steunzolen aan te schaffen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *