Wat is duurzame palmolie?

Wat consumeren wij eigenlijk? Wat zit er in onze voeding en hoe worden deze gemaakt? Zijn ze duurzaam of worden ze onder slechte maatregelen geproduceerd? Eigenlijk zijn er veel interessante vragen die wij ons zelf moeten afvragen. Nog belangrijker is dat we ook onderzoek moeten doen. what is is sustainable palmoil? 

Wat is palmolie ?

Palmolie wordt al eeuwen geproduceerd en gebruikt. Palmolie is een substantie die afkomstig is van een oliepalm. Een oliepalm werpt zijn rode vruchten af. Deze vruchten bevatten een substantie ofwel palmolie. De substantie wordt gestoomd en geperst. Hierna worden de zaadjes eruit gehaald. De laatste stap zet de raffinaderij. Deze zuivert en ontkleurt de palmolie. Hierna staat de palmolie te koop! Vele bedrijven kopen massaal palmolie in. Deze integreren ze namelijk in de producten die ze maken. Ze gebruiken het bijvoorbeeld bij een cracker, brood en in een shampoo. Als we eens even stilstaan bij hoeveel producten palmolie bevatten, dan zouden we vrij verbaasd zijn. Meer dan 50% van de artikelen in de supermarkt bevatten palmolie. Wist jij dat jouw brood met chocoladepasta vol met palmolie zit? Zowel je brood als je chocoladepasta bevat palmolie. Ook baby’s consumeren palmolie. Veel babyvoeding bevat palmolie. Palmolie ofwel duurzame palmolie is goedkoop en kent aardig wat voordelen. 

Waarom duurzame palmolie? 

Duurzame palmolie is noodzakelijk. De afgelopen jaren zijn er veel petities ondertekend over palmolie. Deze bleek namelijk nadelen met zich mee te brengen. Zo bleek dat er veel land werd gebruikt om palmolie te produceren en dat er bossen gekapt werden. Dit zorgde voor bedreiging voor het natuur en voor de dieren. De leefruimte van dieren werden versmald. Echter is palmolie momenteel duurzaam te produceren en dat kent meer voordelen dan nadelen. Allereerst wordt de natuur zodanig beschermd dat er geen bedreiging ontstaat voor dieren en levenden. Ook creëert duurzaamheid van palmolie, eerlijke kansen voor boeren. Zo kunnen zij ook een inkomst hebben en hun familie onderhouden. Ook zorgt duurzame inzetbaarheid voor een betere arbeidsmarkt. Als de vraag naar verduurzaming stijgt, dan zullen vele bedrijven duurzaam produceren. Duurzame palmolie brengt dus veel voordelen met zich mee.

Welk effect heeft (duurzame) palmolie op de gezondheid? 

Palmolie is gunstig voor je lichaam. Palmolie dient goed te zijn voor je hersenen. Dit komt doordat palmolie een bron is van een vorm van vitamine E. Deze heeft een antioxidantwerking en beschermt verschillenden vetten in de hersenenen. Ook blijkt dat palmolie een vertragende werking heeft op dementie. Ook het hart heeft baat bij gebruik van palmolie. Deze blijkt namelijk een gunstige werking te hebben op je cholesterol. Palmolie vergroot ook de vitamine A waarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *