Wat doet een makelaar precies?

Een huis kopen of verkopen is een grote stap in iedereens leven. Het zal zeker even stressvol zijn, maar wanneer iemand gevestigd is in het nieuwe huis, dan is het duidelijk waarom al de stress het waard was. Om te helpen met het hele proces rondom de huizenmarkt, zijn er makelaars om in te schakelen. Maar wat doet een makelaar precies? Hier staat het antwoord!

De makelaar

Een makelaar is niet alleen een verkoper. Binnen het takenpakket valt ook koper, beheerder en adviseur. Om een woning, pand of onroerend goed op een zo winstgevend mogelijke manier te kunnen kopen of verkopen, is een makelaar nodig. Zij geven tips over succesvol kopen of verkopen van een gebouw. Vaak zijn zij al aanwezig in het plaatje vanaf de promotie van een huis. Dit kan een lang traject zijn, waardoor het wel belangrijk is dat er een makelaar gekozen wordt die bij iemand past.

Er zijn verschillende typen makelaars. Dit zijn de aan- en verkoopmakelaars, de verhuurmakelaars en de BOG- makelaars. Een aan- en verkoopmakelaar spreekt voor zich. Deze helpen bij het in kaart brengen van woonwensen, het zoeken van woningen, het zoeken naar potentiële kopers en het onderhandelen met (ver)kopers. Een aan- en verkoopmakelaar is op de hoogte van wat er op de woningmarkt gebeurd en is dé plek om heen te gaan bij vragen.

Een verhuurmakelaar doet eigenlijk hetzelfde werkt als aan- en verkoopmakelaars, alleen dan op huurvlak. Zij vinden huurders, organiseren bezichtigingen en stellen huurcontracten op. Een groot verschil tussen beide typen makelaars is een screening van potentiële huurders. Er wordt gekeken of zij betrouwbaar zijn en of zij geschikt zullen zijn als huurder.

Een BOG- makelaar werkt bij bedrijfsonroerendgoed. Het draait hierbij om ondernemers en beleggers die investeringen willen doen. Een BOG- makelaar zoekt de correcte kantoorruimten en onderhandelt voor de beste prijzen. Het werk van alle typen makelaars lijken misschien een beetje op elkaar, maar er zit zeker verschil in. De markten (bijvoorbeeld de huizenmarkt en de bedrijfsonroerendgoedmarkt) zijn werelden van verschil.

Makelaars vergelijken

Zoals eerder gezegd, is een makelaar er elke stap van het proces. Het is dan zeker wel belangrijk om een makelaar te hebben die bij iemand past en van wie iemand zeker is dat zij te vertrouwen zijn. Afwegingen om te maken zijn bijvoorbeeld: ‘is er een goed gevoel bij deze makelaar’ of ‘heeft de makelaar een erkende opleiding gevolgd’. Door er zeker van te zijn of de makelaar in kwestie fijn werkt en goed te vertrouwen is, zullen de zorgen rondom koop of verkoop van een huis snel verdwijnen.

Ben jij wonend in de buurt van Groningen en wil je een huis kopen of verkopen? Dan kan een makelaar Groningen wel van pas komen. Denk aan Boekholt Partners om te helpen bij het zoeken of verkopen van een huis. Nieuwbouw Groningen is een opkomende zaak, waar een makelaar zeker goed bij te gebruiken is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *