Waar op te letten bij zakelijke rekeningen?

Ben je in het bezit van een bedrijf? Dan is het zeker een handig idee om een zakelijke rekening te openen, zowel voor ondernemers met personeel als zonder (zzp). Het is zeker niet verplicht om te doen, maar het kan veel duidelijkheid scheppen in de financiën van het bedrijf. Een zakelijke rekening zorgt er namelijk voor de privé financiën en zakelijke financiën gescheiden blijven. Handig voor de boekhouding en om overzicht te hebben op de bankrekeningen. Er zijn veel banken die een zakelijke rekening aanbieden, maar waar let je dan op?

Waar let je op?

Belangrijk om op te letten is welke bankproducten aangeboden worden door de verschillende banken. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van contant geld. Het wordt steeds minder gebruikt, maar als winkelier is het toch wel handig om achter te hebben. Als zzp’er heb je het misschien iets minder nodig. Andere bankproducten zijn bijvoorbeeld een zakelijke spaarrekening, buitenlandse valuta, zakelijke verzekeringen, beleggingsmogelijkheden of inzage in het betalingsbedrag van debiteuren. Zeker niet alle banken zullen deze producten aanbieden. Op basis hiervan kunnen er wel een paar opties gekozen worden.

Kosten

Van die kleinere groep banken wil je natuurlijk zo min mogelijk kosten betalen. De kosten zijn zowel voor het afsluiten van de zakelijke rekening, maar ook de variabele kosten die erbij komen. Het is mogelijk om een gratis zakelijke rekening af te sluiten, al zijn hier eerlijk gezegd niet al te veel opties voor. De mogelijkheden met deze zakelijke rekeningen zijn iets minder dan wanneer er betaald wordt, maar voor een starter kan dit een handig begin zijn. Over starters gesproken, een zakelijke rekening starters geeft vaak wat korting. Al hoort er niet te veel op de korting gekeken te worden. Kijk liever naar het totale plaatje van de zakelijke rekening.

Aanvullende opties

Het is mogelijk om bij sommige zakelijke rekeningen aanvullende opties te kiezen. Dit zijn bijvoorbeeld het hebben van een zakelijke creditcard, automatische incasso of het hebben van een pinautomaat. Een zakelijke creditcard zorgt ervoor dat er makkelijker in het buitenland geld besteed kan worden. Zeker fijn voor als jouw bedrijf internationaal is. Automatische incasso vereist veel vertrouwen tussen de bank en jou. De incasso is vanaf de rekeningen van de klant en is erg handig voor periodiek factureren van een grotere hoeveelheid klanten. 

Na het lezen van deze blog, heb je hopelijk iets meer een idee van hoe het is om een zakelijke rekening te hebben en waar opgelet kan worden bij het kiezen van een rekening. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *