Kun je een graafmachine beter kopen of huren?

Als je een bedrijf hebt in de bouw kom je soms voor moeilijke beslissingen te staan. De materialen waarmee je werkt zijn erg prijzig en je winst hangt af van hoe efficiënt je werkt. Daarnaast hangt het ook af van de financiële beslissingen die je maakt. Zo dien je bijvoorbeeld ook na te denken over het kopen of het huren van een graafmachine. 

Wanneer kun je het beste een graafmachine kopen?

Wanneer je het beste een graafmachine kunt kopen hangt van diverse zaken af. Zo speelt de verwachte frequentie van gebruik hierin een beslissende rol. Als je bij erg veel opdrachten gebruik wilt maken van een graafmachine, dan kan het voordeliger zijn om een graafmachine te kopen. Waar je in dat geval ook rekening mee moet houden is het vervoer van de graafmachine. Om een graafmachine te vervoeren heb je een speciale vrachtwagen nodig. Een dergelijke vrachtwagen kost nieuw meer dan een half miljoen euro. Daarnaast is een graafmachine zelf ook erg duur en dien je hem ook goed te onderhouden. 

Wanneer kun je een graafmachine beter huren?

In veel gevallen is het huren van een graafmachine de beste zet. Je huurt de graafmachine alleen voor de momenten dat je hem nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat je niet in een keer een groot bedrag neer hoeft te leggen. Daarnaast hoef je ook niet na te denken over het vervoer en de onderhoud. Een ander voordeel is dat je de graafmachine ook nergens hoeft op te slaan. Een hybride graafmachine huren is daarom vaak de meest interessante optie. 

Een elektrische minigraver huren

Er zijn ook erg veel klussen waarbij het niet per  se nodig is om een graafmachine te huren. De hoeveelheid grondwerk die verzet moet worden is beperkt, maar met de hand is het simpelweg te veel werk. In dat geval kan een elektrische minigraver huren een erg interessante optie zijn. De kosten hiervan zijn redelijke beperkt en je kunt er erg veel mee. Ook hier dien je goed na te denken over de frequentie van gebruik. Als je regelmatig gebruik wilt maken van een minigraver, dan is het vaak wel voordeliger om het te kopen. Bovendien is de investering stukken kleiner dan bij een grote graafmachine. Zet daarom voor jezelf op een rij wat je gemiddeld kwijt bent aan het huren van een minigraver en wat de kosten zouden zijn als je er eentje koopt. Doe hierbij ook onderzoek naar de afschrijving van de minigraver. Breng het zo overzichtelijk mogelijk in kaart en maak aan de hand daarvan de beste keuze. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *