Jouw computer onderhouden

Tijdens de coronacrisis kwamen de stappen richting een digitale samenleving ineens razendsnel dichterbij. Als je verveeld alleen thuis zit is het erg gemakkelijk om urenlang achter de computer, op je smartphone of voor de tv te zitten zonder dat je er erg in hebt, omdat er niets of niemand is wat je uit deze wereld haalt. Na een tijdje begon men zich toch wel te vervelen, of gek te worden van de schermen, en gingen ze massaal aan de wandel: elke dag een uurtje wandelen, als pauze, als een reden om het huis uit te komen. Maar dat werd toch al snel eenzaam. Tegelijkertijd werd er hard gewerkt aan manieren om op het werk digitaal met elkaar in contact te blijven en sijpelde dit langzaam door naar andere sociale contacten: familieverjaardagen, afspreken met vrienden, spelletjesavonden, pubquizzen in de kroeg. Alles ging via videobellen. Soms sta je er dan ineens even bij stil dat je nergens zou zijn zonder jouw laptop of computer. Je hele leven hou je erin. Je foto's, je bestanden, je herinneringen, alles waar je van houdt zo voor je neus wanneer je maar wil. Maar hoe zorg je goed voor je laptop of computer? 

Ken je apparaat

Eigenlijk moet je het onderhoud van een laptop of computer zien als dat van een huisdier. De enige manier om op tijd te signaleren of het iets mankeert is door het echt goed te leren kennen. Als jij precies weet hoe lang jouw laptop normaal gesproken bepaalde schermen laadt, wat er aan de hand is áls er een keer iets gebeurt, dan weet je het ook meteen het beste als er iets afwijkends aan de hand is. En zodra er iets afwijkends gebeurt kun je snel aan de bel trekken. Of het nu gaat om een virus, een ongemerkt gemorst drankje in het toetsenbord, stof in de processor, of iets anders, alles is beter te verhelpen als je er zo snel mogelijk bij bent. 

Doe regelmatige checks

Desondanks zul je het niet altijd weten wanneer er achter de schermen iets misgaat; dergelijke gebreken komen vaak pas aan het licht als het al te laat is. Het is dan handig om regelmatig bepaalde dingen na te gaan, zoals de snelheid, het schoonmaken van je toetsenbord, even uit elkaar halen en stof wegblazen uit de binnenkant. 

Toch kan het voorkomen dat er iets gebeurt, je je trouwe apparaat uit je handen laat vallen. Wees zelfs dan niet getreurd: een macbook scherm vervangen is gelukkig zo gebeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *