Je tuin klaar maken voor de lente

De lentekriebels komen eraan, de zon begint meer te schijnen en we trekken met z’n allen naar buiten. Hierbij hoort ook dat we onze tuin terug klaarmaken voor de lente. Met wat start je het beste? En welke apparaten heb je nodig?

Nieuw leven in je tuin

Natuurlijk moet je alles snoeien en klaarmaken om nieuw leven te doen groeien. Het vriest niet meer, dus alle blaadjes mogen opgeruimd worden zodat je plaats maakt voor nieuwe bloemetjes en planten. Zijn je narcissen of tulpen binnen uitgebloeid? Plaats ze dan in de tuin, en geniet extra volgende lente van die eerste lentebloemen. Maak ook je gazon helemaal klaar voor de zomer. Vanaf 6 graden begint gras al te groeien, dus in maart kan al er al heel wat gras staan. Een gazon van een grote oppervlakte? Start al snel en haal je kubota zitmaaier uit je tuinhuis. Heb je weinig of droog gras? Wacht dan nog even met snoeien tot april of mei zodat je gras sterker is en meer water heeft kunnen absorberen.

Grote schoonmaak

Grote schoonmaak binnen en buiten: dat doe je door je meubels terug uit je tuinhuis halen, ze wat op te poetsen, je tuintafel te oliën en je terras proper te maken. Ook de bloempotten kunnen terug naar buiten en worden gepoetst. Zo kan je van je huis en tuin één ruimte maken om te genieten van die eerste zonnestralen. Vergeet hier ook niet om je apparaten een stevige poetsbeurt te geven, zoals je stihl accu grasmaaier, je snoeischaren en hogedrukreiniger.

Werk in stapjes

Beetje overweldigend? Geen nood, je hoeft zeker niet alles meteen te doen. De volgorde van stappen die je best volgt zijn:

  • De meeste bomen zijn al gesnoeid in de herfst. Moest je toch nog bomen moeten snoeien, zorg dan dat je dit doet voor ze in bloei staan. Zeker bij fruitbomen moet je opletten want de bloesem begint vroeg.
  • In maart snoei je bloeiers zoals rozen en hortensia’s om nieuwe groei te bevorderen. Zorg bij deze planten dat je nooit te veel weg snoeit.
  • Plant in april bloemzaden voor je zomerbloemen zoals zonnebloemen, veldbloemen en margrieten.
  • Het is pas in mei dat het warm genoeg is om echt buiten te zitten. Wacht dus met al je tuinmeubels te poetsen tot je ze echt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *