Het kan een ernstige ziekte zijn

Hiv. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat voor ziekte is het eigenlijk en hoe schadelijk kan het zijn? Hoe ontdek ik of ik het hiv virus heb? Veel mensen kampen met deze vragen, omdat zij intiem contact hebben gehad met iemand uit een risicogebied of met het mannelijk geslacht. De manier om te ontdekken of je hiv hebt is gemakkelijk. Je gaat testen. Dat kan door een hiv thuistest of je kan deskundig advies opzoeken met een BIG-geregistreerde verpleegkundige. Een hiv test kopen kan vrij gemakkelijk. Bestel er een online en weet binnen een paar minuten of je positief bent.

Wat is hiv?

Hiv is en virus en veroorzaakt de ziekte aids. Het dringt je lichaam binnen en valt je immuunsysteem aan. De cellen in je lichaam zorgen voor afweer tegen schimmels. Virussen en bacteriën doen het hierdoor veel minder goed. Hiv geeft niet altijd klachten en kan daarom verraderlijk zijn. Je kan jezelf er wel tegen beschermen door seks te hebben met condooms of door het middel PrEP te gebruiken. Bij twijfel niet in halen. Als je één keer seks hebt gehad en je wilt het zekere voor het onzekere nemen, bestel dan een test. Toch zijn er mensen die kampen met klachten bij het virus. De eerste verschijnselen kun je krijgen na en paar weken tot maanden en lijken op een flikje griep die tot maar liefst zes weken kan duren. Door hiv wordt het immuunsysteem ernstig beschadigd. Toch zijn er meerdere klachten die zich in de loop van der tijd kunnen ontwikkelen. Zo kan je bijvoorbeeld diarree krijgen, misselijkheid, chronische vermoeidheid, hoest en kortademigheid en zwellingen aan de lymfeklieren in de nek, liezen of oksels.

Ernstig virus

Zoals je misschien al doorhebt is het geen fijn virus om te krijgen. Je kan er zelfs aan overlijden. Wat doet het precies met je lichaam? Dit virus dringt je lichaam binnen en maakt hierbij bepaalde cellen kapot. Deze cellen zorgen er normaal voor dat je lichaam beschermd is tegen virussen, bacteriën of schimmels. Dat doen ze door hiv veel minder goed. Deze indringers kunnen zich dan makkelijker vermenigvuldigen en zo je lichaam erg ziek maken.

De behandeling

Als het blijkt dat je positief bent getest op hiv krijg je medicijnen van je arts in het ziekenhuis. Hoe eerder je er mee begint, hoe beter. De kans dat je dan ziek wordt is heel klein en je kan het niet doorgeven aan anderen. Je kan niet genezen van hiv, maar als je medicijnen slikt kan je er goed mee leven. Geen pretje dus. Kijk daarom goed uit en neem voorzorgsmaatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *