De beste aanpak voor het bedekken van de bodem rondom planten en bomen

Je tuin onderhouden bestaat uit een groot aantal werkzaamheden die nogal uiteen kunnen lopen. Gelukkig hoef je niet het hele jaar door alles tegelijk aan te pakken. In de wintermaanden heb je doorgaans wat minder werk aan de tuin dan in bijvoorbeeld het voorjaar. De meeste taken zijn dan ook enigszins seizoensgebonden, maar dat geldt niet wanneer het aankomt op het bedekken van bodem rondom planten en bomen. Dat is een klusje dat het hele jaar door uitgevoerd kan worden. Soms uit noodzaak en soms omdat het simpelweg wenselijk is.

De voordelen van het bedekken van de bodem

Het afdekken van de bodem rondom planten en bomen, wordt mulchen genoemd. Mulchen is voor veel plant- en bloemsoorten essentieel. Bescherm je deze niet, dan zullen de weersomstandigheden sneller zorgen dat de planten afsterven of in ieder geval verslappen. Het mulchen rondom bomen, struiken, bloemen en gewassen in je tuin, heeft een aantal belangrijke voordelen. Het grootste voordeel is dat je de planten en bomen beschermt tegen de kou, gedurende de herfst- en wintermaanden en tegen de hitte tijdens het voorjaar en de zomermaanden. 

Mulchen heeft een positieve werking op de grond waarin de planten en bomen staan. Het mulchmateriaal wordt namelijk als voedingsstof door de grond opgenomen. Hierdoor blijven je planten en struiken langer bloeien en gezond. Verder heb je als tuinbeheerder het voordeel dat je minder te maken hebt met tuinafval. Je hoeft dus minder inspanning te verrichten om dit te verwijderen en af te voeren. Een laatste voordeel is dat het mulchen van de grond een negatieve werking heeft op de groei van allerlei onkruid. Je hoeft dus minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken

Onkruid maakt door het mulchen minder kans

Mulchen heeft vele voordelen en slechts een klein aantal nadelen. Wanneer de afdeklaag die je bij het mulchen aanbrengt te dik is, kan hierdoor allerlei ongedierte worden aangetrokken, zoals slakken of mollen. Maak de laag dus bij voorkeur niet al te dik. Mocht dit om welke reden dan ook toch noodzakelijk zijn, dan kun je ervoor kiezen om wat bestrijdingsmiddelen in te zetten bij het onkruid bestrijden

Doordat het mulchen de grond rondom je planten en bloemen gezonder maakt, zullen deze niet zo snel door de bestrijdingsmiddelen worden aangetast. Extra aandacht dien je dan nog wel te geven aan onkruid dat wortel schiet in de aangebrachte grond. Bestrijdingsmiddelen zijn daartegen vaak wat minder effectief. Voorkom dus dat er in de nieuwe mulch grond onkruid wortelt. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *