Alles over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaamheid, MVO, greenwashing, het zijn allemaal termen die we steeds vaker tegenkomen. Het belang van verantwoord ondernemen neemt namelijk steeds meer toe. Consumenten en afnemers zijn hierbij ook steeds kritischer geworden en accepteren niet zomaar meer alles van ondernemingen. Certificaten als FSSC 22000 worden steeds belangrijker voor afnemers van producten en diensten. De belangrijkste ontwikkelingen en alles wat je moet weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen lees je hier.

Greenwashing

Goed, consumenten en afnemers verwachten dus een duurzame manier van werken van bedrijven. Helaas blijkt dit nu ook een veelgebruikte marketing methode waar bedrijven soms misbruik van maken. Door zichzelf te presenteren als een groen bedrijf hopen organisaties een positief imago te creeeren. Wanneer duurzaam handelen wordt gecommuniceerd maar een bedrijf dit daadwerkelijk niet is, spreken we van greenwashing. Waar bedrijven hier in het verleden nog wel eens mee weg kwamen, is dit fenomeen nu veel bekender en wordt daarom vaker publiekelijk afgestraft.

Wat kun je dan wel doen

Duurzaam en verantwoord ondernemen gaat dus niet alleen maar naar buiten communiceren wat je doet. Je dient ook intern aanpassingen door te voeren zodat de beloftes waargemaakt worden. Door het behalen van het certificaat ISO 14001 kun je bewijs voeren dat je daadwerkelijk milieubewust onderneemt. Dit soort certificaten worden nu alleen maar belangrijker sinds greenwashing een steeds meer gestraft en bekend fenomeen begint te worden.

Waar bestaat MVO uit

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor sommigen nog een vaag begrip. Daarom is het goed om in te zoomen waar dit uit bestaat. Kort uitgelegd staat MVO voor verantwoordelijk ondernemen naar de maatschappij. Dit bestaat niet alleen uit een stukje duurzaamheid. Het gaat hierbij namelijk ook om de werkomstandigheden van werknemers. Tevens wordt er hierbij gelet op de bedrijven waarmee een organisatie samenwerkt. Dat je zelf je werknemers onder veilige werkomstandigheden laat werken is goed, maar let ook op je stakeholders, zeker wanneer gewerkt wordt met internationale bedrijven waar je misschien minder zicht op hebt. 

Voordelen

De voordelen van maatschappelijk ondernemen zijn niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor je organisatie. Verantwoord ondernemen levert namelijk een gezonde organisatie op waar anderen graag mee zullen samenwerken. Daarnaast wil je als ondernemer natuurlijk zelf ook niet bijdragen aan misstanden in de wereld als corruptie en het schenden van mensenrechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *