Alle soorten fietsen

In Nederland staan we bekend om de manier waarop we fietsen gebruikt worden. Natuurlijk fietsen ze ook in veel andere landen, maar toch wordt fietsen daar op een heel andere manier benaderd. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is vrij recent fietsen ontdekt als een vervoersmiddel. Dit wordt daar 'cycling' genoemd, en wordt behandeld alsof het motorrijden is. Je doet er een speciaal pakje voor aan en draagt een helm. Ergens logischer dat je veiliger moet zijn in de toch wat gevaarlijkere landschappen die Amerika kent, maar voor de mensen die het als commute naar het werk gebruiken zal dat vermoedelijk niet altijd van toepassing zijn. Expats die naar Nederland komen staan vaak versteld van hoe fietsen in Nederland meer als lopen wordt gezien: Je stapt er zo op, al is het maar voor een paar meter naar de supermarkt om net iets comfortabeler en net iets sneller te zijn. Voor ons Hollanders voelt de fiets niet als een transportmiddel zoals bijvoorbeeld een auto dat is, maar meer als een soort verlengstuk van jezelf, net zoals lopen en rennen. Iedereen heeft nog wel een oude stalen ros in de schuur staan. Heb je die nog niet, dan is dit het moment om er toch een keer aan toe te geven. Maar wat voor fietsen zijn er allemaal?

De transportfiets

De naam zegt het eigenlijk al: de transportfiets is een fiets waarmee je dingen kunt transporteren, of vervoeren. Dat ben je zelf, maar kan ook een vriend of vriendin achterop zijn, of de boodschappen aan het stuur, of je kind in een zitje. De transportfiets is de meest standaard fiets zoals we die in Nederland kennen. Er zijn verschillende soorten en maten. De stadsfiets is bijvoorbeeld erg populair onder studenten: goedkoop verkrijgbaar, licht dus comfortabel, en een lage instap om in drukke steden door te fietsen. Het frame is hierdoor ook extra schokbestendig. Kenmerkend aan transportfietsen is het rekje voorop, wat het makkelijk maakt om je tas, boodschappentas of bijvoorbeeld een kratje voorop te dragen tijdens het fietsen zonder dat deze er snel af zal vallen. Ideaal dus! Lijkt het iets voor jou? Een transportfiets dames heb je online of in een fietsenwinkel zo op de kop getikt. 

Moederfiets

Een andere soort fiets is natuurlijk de moederfiets. Deze is niet zo afwijkend van een normale fiets als bijvoorbeeld een mountainbike, maar toch het apart vernoemen waard omdat deze fiets in andere landen ook een vreemd concept is. Door de manier waarop wij een fiets gebruiken en zien in Nederland is het heel normaal om de kinderen op de fiets weg te brengen, waar dit in veel andere landen misschien als gevaarlijk zou worden gezien. Alles is hier anders, omdat infrastuctuur van het land en alle wegen en paden er al op gebouwd zijn dat fietsers er veilig langs moeten kunnen. Moederfietsen zijn speciaal uitgerust om een zitje voor- en/of achterop te kunnen plaatsen. Ook is er in het design extra aandacht voor stevigheid, want met twee kinderen op de fiets en vaak ook nog een aantal tassen kan het soms moeilijker zijn om je evenwicht te bewaren. Ook het standaard is extra veilig gebouwd, zodat je veilig af kunt stappen en je kinderen uit de zitjes kunt halen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *